ذخیره تصویر چرا گلخانه، چرا هرمزگان

آنهایی که تصور می کنند گلخانه تنها برای کنترل حرارت و برودت هواست، همین که صحبت از احداث گلخانه در هرمزگان می شود، این نعمت خدادادی که هرمزگان بزرگترین گلخانه طبیعی ایران است را مثل پتک می کوبند به سر گلخانه ها که دلیلی ندارد، در این استان گلخانه ای احداث شود؛ اما غافل از آنکه گلخانه تنها برای کنترل گرما و سرما نیست بلکه  احداث آن در استان دارای توجیه و هم آب و هوای استان در فصل سرما نقطه عطفی بر احداث آن است، چراکه هزینه گرمایشی گلخانه نسبت به نقاط سردسیر کشور بسیار اندک است و این موجب تولید ارزان می گردد.
اگر وقت ندارید دنبال کشت گلخانه (گلخانه ای) نروید فقط یک هزار متر مربع گلخانه به کار 24 تا 30 ساعته نیاز دارد. گلخانه دار در بازدیدهای روزانه از گلخانه نیاز به بازسازی گلخانه را بررسی می نماید. سیستم گرمازا – خنک کننده – آبیاری را بازدید و مراقبت می نماید. امکانات پشتیبانی کننده را در مواقعی که سیستم ها آسیب می بینند. مطالعه و مدنظر قرار می دهد. دوره های بحرانی رشد محصول را مدنظر قرارداده و کلیه سیستم ها را بررسی و از خسارت احتمالی جلوگیری می نماید. تمایلات بازار را در رباطه با نوع محصول رقم و زمان کشت را بررسی می کند. لذا گلخانه داری نیازمند وقت کافی و مدیریت صحیح می باشد. گلخانه سد بالاياي طبيعي امار بارندگي و سوابق بارش در استان گواه اين موضوع است كه هرگاه بارندگي در استان رخ داده است اين بارش در برخي نقاط با رعد و برق ، تگرگ ، سيبلاب و سرمازدگي همراه بوده كه اين عوامل خود دليلي بر اهميت احداث گلخانه دراستان خواهند بود چرا كه وجود گلخانه مي تواند تا حد قابل توجهي در برخي موارد تا صد در صد از تخريب و ضربه زدن به گياه و محصول جلوگيري نمايد .  گلخانه بهشت محصولات  عدم كيفيت محصولات در فضاي باز به دليل حمله آفات و امراض و استفاده بي رويه از سموم و كودهاي شيميايي از ديگر عواملي است كه احداث گلخانه را بيشتر نمايان خواهد كرد . با توجه به قدرت كنترل و نظارت دقيق بر گياه در گلخانه و همچنين با توجه به سيستم آبياري تحت فشار در گلخانه در صورت استفاده از كود ميزان استفاده از آن به دليل اينكه كود همراه آب ، تنها در حاشيه بوته ريزش مي كند با كاهش روبروست و اين كاهش به اين معناست كه كود تنها به نقاطي از خاك تزريق مي شود كه در آن نقطه گياهي روئيده است يك بهره وري در آب، خاك و همچنين استفاده بهينه از سموم و كودها از ديگر مزيت هاي احداث گلخانه است.   گلخانه حفظ خاك بهره وري در عوامل خدادادي از جمله خاك با توجه به اهميت اين عنصر بسيار حائز اهميت است . در استان بيش از 110 هكتار گلخانه احداث و به بهره برداري رسيده كه بيشترين اين سطح در حاجي آباد و رودان و عمده محصولات آن گوجه فرنگي ، خيار و فلفل است. در كشت فضاي باز به دليل استفاده بي رويه از كودهاي شيميايي علاوه بر تخريب محيط زيست فرسايش خاك را به همراه خواهد داشت كه در اين خصوص به دليل استفاده از كشت هيدرويونيك فرسايش خاك به صفر می رسد.   مصرف بهينه بذر و نهاده ها  قيمت توليد محصول وابسته به عوامل توليد و هزينه هاي خدماتي است اينك در صورت كاهش در هر يك از هزينه هاي توليد در هر یک از فرآيندهاي ارائه شده مي توان قيمت نهايي محصول را با كاهش روبرو كرد . تراكم توليد محصول در گلخانه مي تواند هزينه نيروي انساني و آب و خاك را كاهش داد و اين تجميع امكانات در محدوده گلخانه نه تنها توليد محصول را با كاهش روبرو نمي كند بلكه شاهد افزايش عملكرد در واحد سطح هستيم تا جايي كه عملكرد خيار از 20 تن به 30 تن و گوجه فرنگي از 20 تا 25 تن به 35 تن در هكتار خواهد رسيد . افزايش توليد به دليل نظارت و كنترل مستمر بر روي گياه همراه با ارتقاي كيفي محصول خواهد بود و بر همين اساس در يك محدوده گلخانه اي را با كاهش واحد سطح با افزايش و ارتقاي كيفي محصول روبرو خواهيم بود . همچنين گاهش 70 درصدي بذر به دليل تبديل شدن اكثر بذور به نشاء از جمله عواملي است كه ضمن بهره وري بيشتر كاهش هزينه خريد بذر را به همراه خواهد داشت .  بوته هايي در آسمان  با کشت غیرخاکی در گلخانه ها (کشت هیدروپونیک – آب کشت) همزمان  بوته هاي گياهان گلخانه اي با استفاده از سازه گلخانه قد كشيده و همچون درخت بين 3تا 7 متر خواهند كشيد اين موضوع با توجه به اينكه خاك بستري مناسب براي قارچ هاي خاكي و آفات براي گياهان در فضای باز است اين قدبرافراشتگي بوته هاي گياهان گلخانه اي محصولات را از هجوم اين قارچ ها مصون خواهد داشت تا تلفات محصول در گلخانه با كاهش روبرو باشد و محصولي كه براي آن هزينه شده است از بين نرود .وجود قارچ هاي خاكي و آفات در خاك از توليد محصول و ارگانيك در شيوه سنتي جلوگيري مي كند در صورت تمايل به توليد محصول ارگانيك در شيوه سنتي تلفات محصول تا حد غير قابل تحملي بالا خواهد رفت كه بي شك هيچ زراعي به اين خسارت تن در نخواهد داد .  لزوم وجود گلخانه  با توجه به امكان بروز سيل و تگرگ و سرما و در نتيجه از بين رفتن محصول و همچنين عدم كيفيت محصول به دليل حمله آفات و امراض از خاك و استفاده بي رويه از سموم و كودهاي شيميايي و همچنين استفاده بي رويه از خاك و آب و پايين بودن عملكرد و كيفيت توليد محصول در روش سنتي و . . . چاره اي جز توسعه كشت گلخانه اي در استان وجود ندارد .  گلخانه فقط كشت خارج از فصل نيست  اگر استان هرمزگان را در زمستان شبيه به يك فضاي گلخانه اي بپنداريم كه تا حدودي از حيث دما اين گونه است باز هم نمي توان چنين نتيجه گرفت كه با توجه به اقليم استان احداث گلخانه با توجيه اقتصادي همراه نيست چرا كه هدف از احداث گلخانه تنها كشت خارج از فصل نيست بلكه كشت مستمر همراه با كنترل عوامل ديگر توليد از قبل آب، خاك، كود و سموم است. پس احداث گلخانه در هرمزگان با توجه به اقليم مناسب ضمن داشتن توجيه اقتصادي مناسب تر و منطقي تر است؛ چراكه هزينه برقراري تعادل در دماي گلخانه از چرخه هزينه هاي توليد حذف خواهد شد.   گلخانه ومصرف بهينه آب  آب به عنوان يكي از عوامل توليد محصولات كشاورزي حائز اهميت است و خشكسالي هاي پي در پي و مستمر نه تنها اين سالها بلكه تاريخ بارندگي در هرمزگان ارزش اين ماده حياتي را در دو چندان كردن است بر همين اساس با نگاهي مقايسه اي به آبياري در گلخانه و روش سنتي با كاهش 80 درصدي مصرف آب روبر خواهيم بود اين در صورتي است كه راندمان استفاده از آب در روش سنتي به بيش از 30 درصد نمي رسد . كه افزايش راندمان نويد بخش توسعه پايدار كشاورزي در استان هرمزگان در صورت توسعه گلخانه خواهيم بود ليكن مي توان توسعه پايدار كشاورزي در بخش زراعت را منوط به توسعه گلخانه ها در استان دانست.  ديگر از گلخانه ها چه مي خواهيد  وقتي كاهش واحد سطح ، كاهش آب ، سموم وكود و نيروي انساني را مي توانيم در گلخانه در شرايطي داشته باشيم كه به عوامل توليد نه تنها ضربه نمي زند بلكه موجب ارتقاء و افزايش ميزان توليد هستيم و با توجه به تعطيلاتي چند روزه اي كه گاهاً مصادف با رسيده شدن محصول مي شود ماندگاري محصول مي تواند به ارائه محصول كمك نموده تا در عرضه محصول گلخانه اي شرايط زماني و اتفاقات اين چنيني نتواند به اقتصاد توليد كننده ضربه وارد كند .  نگاهي به مزيت ها  استفاده بهينه از منابع آب و خاك ، توليد پايدار محصولات ، بهينه سازي مصرف بذور و نهاده هاي كشاورزي ، امكان توليد محصول سالم و ارگانيك ، افزايش عملكرد در واحد سطح و كاهش قيمت تمام شده محصول ، افزايش درآمد ناشي از افزايش توليد در گلخانه و افزايش كيفيت محصول و ارتقاي آن در حد قابل توجه كه بستر صادرات محصول را فراهم خواهد كرد . از جمله عواملي است كه ارزش و اهميت كشت گلخانه اي را دو چندان مي كند.

منتشر شده

در

توسط

برچسب‌ها:

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *