ساليانه ميليونها تن زباله هاي آلي دفن و يا سوزانده ميشود و علاوه بر اين كه مشكلات زيست محيطي فراواني را بوجود ميآورد، هزينههاي كلاني صرف حمل، دفن و يا سوزاندن زباله ميشود. اما يكي از مهمترين روشهاي فرآوري زبالههاي شهري، . تهيه كود ورمي كمپوست از زباله ها يكي از اين راهها است در نتيجه اين فرايند، علاوه بركاهش مشكلات بهداشتي و زيست محيطي، مقادير قابل توجهي كود آلي به نام ورمي كمپوست توليد مي شود. و درحال حاضر ورمی کمپوست بعنوان تنها کود آلی بیولوژیک در دنیا شناخته شده و فرایند کمپوست را به صورت بیولوژیک انجام می دهد که نتیجه آن تولید محصولات كشاورزي سالم وطبيعي مي باشد.
كشور ايران ساليانه فقط از منابع زباله هاي شهري، ظرفيت توان توليد بيش از 4 ميليون تن كود آلي ورمي كمپوست را دارا مي باشد و در حالي كه در كشور با مشكلاتي همچون بيكاري، كمبود مواد آلي خاكهاي كشور، گران بودن و مشكلات زيست محيطي كودهاي شيميايي مواجه است، استفاده از روش توليد ورمي كمپوست دارای فوایدی زیادی از نقطه نظر اقتصادي و محيط زيست می تواند داشته باشد. از عمر استفاده وتوليد اين كودها در ايران حدود 10 سال می گذرد و استان هرمزگان نیز با همكاري مديريت واحد محيط زيست سازمان جهاد كشاورزي هرمزگان راه اندازی اولين سايتهاي توليد اين كود را آغاز کرده و سايت هاي مربوط به توليد اين كود يكي پس از ديگري در حال اجرا مي باشد.
مدیر ترویج سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان در این خصوص با اشاره به اینکه در برنامه پنجم توسعه مقرر شده که استفاده از کودهای شیمیایی به میزان 30 درصد کاهش یابد، گفت: در این زمینه تسهیلاتی به مبلغ 40 میلیون ریال در قالب مشاغل خانگی به متقاضیان داده می شود و تولیدات گیاهی سازمان نیز آمادگی خرید کودهای تولید شده به میزان 600 میلیون ریال را دارد.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان، مهندس ” سهراب رمضانپور” با بیان اینکه درحال حاضر استان نیاز خود را در زمینه کود ورمی کمپوست از سایر استانها تامین می کند، اظهار امیدوداری کرد: با اختصاص اعتبارات و تسهیلات و برنامه ها در دست اجرا بتوان تا 2 سال آینده استان در این زمینه خودکفا شود.
وی افزود: در حال حاضر 2 کارگاه در ایسین و تازیان راه اندازی شده و راه اندازی سه کارگاه دیگر نیز در شهرستانهای رودان و حاجی آباد در در دست اجرا می باشد.
به گفته ی رمضانپور، مقرر شده که در هر شهرستان یک کارگاه الگویی با حضور 20 نفر ایجاد و در این زمینه آموزشهای لازم به آنها داده شود تا از این طریق بتوان کارگاههای بیشتری را در شهرستانها گسترش داد.
وی اظهار داشت: استفاده بیش از حد از فرآورده های مصنوعی ساخت بشر مانند کودهای شیمیایی به منظور افزایش محصول در واحد سطح زمینهای کشاورزی سبب بر هم خوردن توازن اکولوژیکی در محیط زیست شده و خطرات جدی برای سلامت محیط زیست فراهم کرده است.
رمضانپور اظهار داشت: این در حالی است که استفاده از کودهای آلی بیولوژیک علاوه بر حاصلخیزی خاک موجب کاهش تاثیرات منفی حاصل از کاربرد بیش از اندازه کودهای شیمیایی می شود.
این مسوول با اشاره به فواید ورمی کمپوست برای تبدیل زباله به کودی کاملا ارگانیک بیان داشت: ورمی کمپوست یک نوع کرم زباله خوار است و به هیچ عنوان بار میکروبی نداشته و با خوردن زباله تر کودی کاملا ارگانیک تولید می کند. این کود آلی کمپوست، سبب نفود پذیری و تهویه خاک شده ومی تواند میزان آب بیشتری را نگهداری و از هدر رفتن آن جلوگیری کند.
مدیر ترویج سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان گفت: استفاده از کمپوست همچنین موجب افزایش مقاومت گیاهان در مقابل امراض و ارتقای کیفیت محصول می شود.
كارشناس مسوول امور زنان روستایی و عشایری سازمان جهاد كشاورزی هرمزگان نیز با بیان اینکه نقش زنان روستایی را در توسعه بخش کشاورزی نمی توان نادیده گرفت، گفت: در راستای توانمند سازي زنان روستايي در توسعه پایدار بخش کشاورزی و همچنین تسريع در روند ارتقاء بخشي به بنيه اقتصادي خانوارهاي روستايي، فعالیتهای کشاورزی زنان روستایی در هرمزگان حمایت می شود.
“لاله بشیرزاده” اظهارداشت: به همین منظور، مقدمات ایجاد 300 سایت تولید كود ورمی كمپوست در استان فراهم شده ونام نویسی از متقاضیان ایجاد این سایت ها انجام و در آینده ای نزدیك كار آموزش زنان روستایی نیز آغاز و به متقاضیان در قالب اشتغال خانگی تسهیلات بانكی پرداخت می شود.
وی، یادآورشد: برای توانمند سازی متقاضیان در زمینه پرورش و تولید كرم های ورمی تولید كننده كود كمپوست چند سایت آموزشی از طرف این سازمان در تعدادی از شهرستانها درحال ایجاد است.
بشیرزاده گفت: متقاضیانی كه در دوره های آموزشی شركت كرده باشند اضافه بر تسهیلات بانكی از سایر كمك های دولت نیز در زمینه تولید بهره مند خواهند شد.
وی با بیان اینكه در برنامه پنجم توسعه به میزان 30 درصد از كودهای شیمیایی كاسته و به همین مقدار كودهای ورمی كمپوست جایگزین آنها می شود ابراز داشت: تولید كنندگان این نوع كودها نگران فروش نباشند.
در اطلاعات منتشره میزان مصرف كودهای شیمیایی دراین استان سالانه 70 هزارتن اعلام شده كه بایستی تا پایان برنامه پنجم توسعه 21 هزارتن آن با استفاده از كودهای ورمی كمپوست و كمپوستی جایگزین گردد.
این كارشناس مسوول امورزنان روستایی و عشایری خاطرنشان ساخت: این می تواند بهترین موقعیت برای بانوان متقاضی شغل به خصوص دانش آموختگان رشته های كشاورزی باشد تا نسبت به تولید كود ورمی كمپوست مورد نیاز این استان در شهرهای محل زندگی خود اقدام كنند.
تهيه كود ورمي كمپوست حاصل فعالیت بیولوژیک یک نوع کرم خاکی است این جانور از مواد آلی موجود در طبیعت تغذیه کرده و آن را به کود آلی مغذی تبدیل می کند و در خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک تأثیر بسزایی دارد. این کود اصلاح کننده خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک بوده و علاوه بر وزن مخصوص کم، فاقد هر گونه بو، باکتریهای غیر هوازی، قارچها و علفهای هرز می باشد. ورمی کمپوست علاوه بر قابلیت جذب آب با حجم بالا، شرایط مناسب جهت دانه بندی و قدرت نگهداری مواد غذایی مورد نیاز گیاهان را فراهم می نماید. و همچنین حاوی عناصر غذایی بسیار غنی به ویژه ازت بوده که به تدریج آنها را در اختیار گیاه قرار می دهد.
دیدگاهتان را بنویسید